Starostovia chceli riešiť konkrétne problémy obcí s rómskou komunitou

06.08.2013 Prešov

Prešov (TASR) - Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák zavítal dnes do Prešovského kraja. Osobne navštívil niektoré obce a mestá, v Prešove absolvoval aj spoločné stretnutie starostov obcí s rómskou populáciou, zástupcami mimovládnych organizácií a cirkví Prešovského samosprávneho kraja. Počas stretnutia sa venovali nielen pripravovaným novelám zákonov, ale najmä konkrétnym problémom, ktoré riešia jednotlivé obce.
"Nemôžem sa spoľahnúť na organizácie, ktoré nemajú s rómskou komunitou kontakt, nemôžem sa spoľahnúť na tých, ktorí o rómskej problematike len píšu, potrebujem sa stretávať s ľuďmi, ktorí majú s rómskou problematikou priamy kontakt. To sú práve organizácie a samosprávy na východnom Slovensku. Očakával som búrlivú debatu, pretože táto problematika vzbudzuje veľkú pozornosť u majoritnej spoločnosti," povedal po stretnutí Pollák.
Zástupcovia obcí sa zaujímali o zvyšovanie životnej úrovne rómskych obyvateľov, výstavbu bytov pre túto skupinu, taktiež sa hovorilo o povinnej školskej dochádzke rómskych žiakov i o nedostatočnej kapacite škôl v niektorých obciach.
Keďže splnomocnenec sa dotkol aj zmien pri čerpaní finančných prostriedkov z európskych zdrojov v rokoch 2014 až 2020, otvorila sa aj otázka spolufinancovania jednotlivých projektov zameraných na Rómov.
Starosta obce Torysa Jozef Stedina poukázal na to, že jeho obec je tak finančne zaťažená, že aj keby chcel postaviť byty pre rómsku komunitu, poslanci zastupiteľstva podľa neho neschvália ani päťpercentnú spoluúčasť na tomto projekte, teda o projekty sa uchádzať nemôže. A tak sa spýtal, ako inak má zvýšiť životnú úroveň svojich obyvateľov.
Marta Pavlinská, starostka Červenice, žiadala splnomocnenca o pomoc pri realizácii vodovodu do novovybudovaných nízkopodlažných bytov pre Rómov, na ktorý už obec nemá peniaze.
Učiteľ Špeciálnej školy Štefan Kaliáš, ktorý podľa vlastných slov hovorí za Rómov z osád v okrese Vranou nad Topľou, navrhol vybudovať systém mikropôžičiek aj pre ľudí bez práce. Tí by podľa neho radi stavali a opravovali si svoje príbytky, avšak nedostanú na tento účel úver ani pôžičku.
"Táto aktivita sa už realizuje v mnohých rozvojových krajinách a stretla sa s úspechom. Rozmýšľame nad zavedením programu mikropôžičiek pre nízkopríjmové skupiny. Nedokážem dnes však povedať, či to bude štátny program, alebo program iných ako štátnych orgánov, no budeme sa tým zaoberať, lebo je to inými overená cesta ako zmeniť kvalitu života v rómskych komunitách," uviedol splnomocnenec vlády.
Zároveň vyzval starostov obcí, aby sa prihlásili do pilotného projektu vyrovnania pozemkov v 20 obciach na Slovensku. Podmienkou je podľa neho pasportizácia a obce by tak mohli vyriešiť problém práve s nelegálne postavenými príbytkami.
 

Vyberte región